loading

ACUPUNCTURA PE ÎNȚELESUL TUTUROR. PRINCIPII ȘI RECOMANDĂRI

Acupunctura are marele avantaj că își aduce contribuția la refacerea sau menținerea sănătății dvs fără a fi invazivă. Adică pentru a-și produce efectele nu folosește resurse din exterior. Se bazează pe apelarea și stimularea capacității de vindecare a organismului. 

Fiind parte componentă din medicina tradițională chinezească acupunctura are așadar o vechime milenară. Această ramură a medicinei începe să fie din ce în ce mai răspândită în Europa. Aplicațiile acupuncturii sunt diverse și acoperă practic întreaga gamă a afecțiunilor. Asupra acestor aspecte vom reveni însă mai detaliat.

Opinia noastră este însă că ar trebui în primul rând înțeles principiul după care acționează această metodă de tratament.

Qi – energia care stă la baza tratamentului cu acupunctură

Medicina generală chinezească consideră că starea de sănătate a omului este dată de energia Qi și care leagă între ele diferite organe. Astfel, energia Qi circulă prin aceste canale numite meridiane. (A nu se confunda cu termenul și sensul de meridian geografic.) Prin urmare, orice dezechilibru al energiei va cauza în mod obligatoriu și o afecțiune, o disfuncție. Acupunctura are tocmai acest scop, de a reface potențialul energetic al organismului și de a-i reda astfel sănătatea. Sau de a preveni, căci acupunctura are și o ambiție în acest sens.

Aceste canale prin care circulă energia, respectiv meridianele, stabilesc conexiuni între organe. Numărul lor nu este infinit, sunt 12 meridiane energetice pereche și două individuale. Acestea ies prin piele în unele locuri unde interacționează cu exteriorul. Respectiv prin punctele de acupunctură.

Întreaga medicină chinezească s-a confruntat cu o anume rezistență, venită din partea celei alopate. Medicii occidentali au încercat mereu să se convingă dacă este vorba de o compatibilitate între cele două sisteme. Dacă se pot dovedi științific efectele și rezultatele pe care se bazează acupunctura și alte elemente ale MTC.

Dovezi ale existenței meridianelor energetice

Medicina tradițională chinezească a fost acuzată că are la bază mai mult concepte de psihologie. De fapt, acupunctura s-a instalat solid în Europa Occidentală abia după Revoluția Culturală din China. Atunci abia, spre sfârșitul anilor 70, un cabinet de acupunctură nu mai era o raritate. Chinezii au început asaltul asupra lumii!

Punctele de acupunctură

Bun, ce sunt punctele de acupunctură? Cum spuneam mai sus, sunt locurile pe unde meridianele ies la suprafață. Acolo unde străpung pielea și interacționează cu mediul. Prin urmare, terapeuții din acupunctură folosesc aceste puncte pentru a reechilibra energia meridianului. Acolo se introduc acele, acolo are loc aducerea la normal a fluxului energetic de energie Qi.

Prin măsurări și cercetări medicale s-a ajuns la concluzia că punctele de acupunctură, care sunt în legătură cu un organ bolnav, prezintă rezistivități electrice sensibil diferite. Diferența de potențial a punctului respectiv este mult mai mare decât în situația în care meridianul comunică cu un organ sănătos.

Relevant în acest sens, al manifestărilor din punct de vedere electric al punctelor de acupunctură este un studiu publicat în Biblioteca Națională de Medicină din SUA. Informații care se dovedesc foarte utile celor sceptici față de Medicina Tradițională Chinezească.

Acele folosite în tratament

Instrumentarul folosit în acupunctură sunt acele. Opinia noastră este că nu acele în sine trebuie să vă sperie, ci riscul ca acestea să fie folosite de către cine nu trebuie.

În general se folosesc trei mari categorii de ace, în funcție de zona corpului unde urmează a fi folosite.

  • ace pentru acupunctura corporală, care sunt ceva mai robuste;
  • acele pentru auriculoterapie, respectiv pentru membre sau zone mai sensibile;
  • pentru acupunctura facială, adică cele mai fine.

Caracteristica lor principală este aceea că sunt în general realizate din oțel inoxidabil folosit în instrumentarul medical. Oțelul poate fi aliat cu argint, cupru sau alte metale dar în principiu pe dvs nu vă interesează aceste aspecte. Totuși, pentru informarea dvs la modul general, puteți observa caracteristicile acelor pentru acupunctură.

 Recomandări generale

Spațiul european folosește acupunctura în complementaritate cu medicina alopată. Dar nu în mod exclusiv. Datorită caracteristicii sale esențiale, respectiv stimularea capacității proprii de vindecare a organismului, aria de interes favorită este acea de înlăturare a tulburărilor funcționale.

Acupunctura acționează eficient în sensul redresării funcțiilor care au fost dereglate. Mai mult, sporește capacitatea organismului de a reacționa la boală, crește răspunsul la simptome, de exemplu la durere.

Terapeuții în această specialitate a medicinii chinezești obțin rezultate foarte bune în ameliorarea și vindecarea afecțiunilor de genul:

  • Dureri musculare și ale sistemului osos;
  • Afecțiuni ale articulațiilor; artroze, artrite, articulații tumefiate și umflate, mobilitate redusă, reumatisme și tendinite;
  • Migrene și stări de surescitare a sistemului nervos;
  • Îmbunătățirea sistemului cardiovascular, respectiv a circulației periferice slabe, hipertensiunea arterială;
  • Revitalizarea sistemului respirator care a fost afectat de răceală, rinită alergică sau cronică, gripă, astm, sinuzită;
  • Afecțiuni ale sistemului reproducător, dereglări ale libidoului sau menstruale, ale hormonilor, tulburare de menopauza și infertilitate, etc.
  • Afecțiunea glandei tiroide;
  • Diabet;
  • Tulburări ale sistemului digestiv, începând cu indigestie și diaree și ajungând la refluxul gastroesifagian;
  • Insomnia și redarea calmului, a unei stări generale de bine, relaxate;
  • Acupunctura vă poate ajuta inclusiv să renunțați la droguri, fumat, alcool…

Contraindicațiile acupuncturii

Pacienților care suferă de infecții acute ale pielii nu le este recomandată acupunctura. Și mai sunt câteva situații, dintre care enumerăm:

  • persoane anxioase și cu fobie față de ace;
  • dacă persoana se află sub tratament cu anticoagulante;

Și mai sunt câteva situații, care au însă un caracter mai mult excepțional. În sensul că sunt totuși relativ puțini pacienți care fac corticoterapie, adică un tratament cu acțiune directă asupra scoarței cerebrale.